Mystery boys will be our toys

image9


The girl hit hot like a barracuda, baby
She floated on air like a crest of a wave
She was a primal institution
She was a danger to herself, yeah
Mad lovin' by the cold hearted
Take a deep breath, babe cause we've just started

Mystery Girl
Mystery Girl, yeah
Keep on fakin' that mystery world
Cause the mystery boys will be your toys, yeah


Å sweet baby! Jag har bästa bästisen och livspartnern. Vi är varandras hårdaste kritiker. Det betyder att vi tror varandra om stordåd, nej att vi kräver stordåd av varandra. Vi är inte rädda för den andras besvikelse. Vi tar emot den och förstår den och försvarar och förklarar när det behövs. Vi kan prata om allt. Det är nog första relationen ever jag kan prata om allt med nån. Jag tror att många jagsvaga i destruktiva och för pariga relationer bara håller med om allt. All kritik. Men då har man missat grejen. Och jag tror att många inte kan ta kritiken alls. Då har man också missat grejen. Inte jag och S för vi är bäst och ska alltid känna varandra.



It`s all in the palm of your hand

image8


Jo alltså. Jag ska ägna mitt liv åt det här!

Höst

Hej, jag har inte flyttat och det gör mig lite sur. Nu bor jag hos Hanna, eller, sov där inatt och ska sova där nästa natt också. Hon är en snäll fru som har maten klar när jag kommer hem från jobbet och bäddar min säng. Mitt jobb är så jobbigt fast bra. Som betald träning. Jag kommer få muskler och förbättrad kondition.

Förlåt för att jag är så tråkig. Känner inte för att dela med mig mer. Smarta tankar hamnar på två andra ställen. Om en timme ska jag vara på Engelska Parken för upprop och information. JAG ÄR NERVÖS. Tänk om jag inte hittar, det är så stort där. Tänk om alla som ska läsa kursen är färdigutbildade 28-åringar som ska komplettera med Lingvistk bara. Tänk om jag är dum i huvudet. Ahh.

----------------------------------

UPPDATERING: Jag är näst snyggast på min kurs. Vi är inte så många men i alla fall. Jag träffade en kompis som hjälpte mig hitta rätt. Inget konstigt för det känns som att alla jag känner ska läsa på Engelska Parken. Alla jag känner är humanister. Jag har fått en ny kompis att röka med och sitta längst bak i klassrummet och vara trött och bakis med. Ja alltså, jag tror att det kan bli så. Sitta längst bak i klassrummet och raljera över att vi hade dåligt anteckningsmaterial och röka har vi redan gjort. Vi behöver två böcker till första delkursen som jag redan hittat billigt begagnat och de verkar ärligt talat jätteroliga. Nu ska jag handla godis och posta viktiga brev, sen skriva klart lite grejer som jag borde gjort för länge sen plus skicka in jobbrapporter och sånt viktigt. Jobba jobba, åh så bra det känns.


Wisdom will not make you wise

Idag gick min MP3-spelare sönder. Det blev en sjö i min väska och så var den död. Jag och saker FUNKAR INTE. De gör alltid slut med mig eller jag med dem. Min digitalkamera hade jag tre månader innan den dränktes i ett ösregn på Arvika 05. Inne på min typ tionde telefon nu. Datorer som krånglat. Cyklar! Herregud. Tappat bort fyra-fem kontokort på tre år. Legitimationer. Skor sliter jag ut på nolltid. Jag får väl vara glad att MP3:n hängt med så länge som ett år. Fast jag är jätteledsen för jag hade massa musik som jag inte har någon annanstans plus att jag avskyr att ta ett enda steg utanför dörren utan den. Skit. Skitdag har det varit i övrigt förresten.

Stan är full av nya studenter. Idag skrev jag in mig på nation och de försökte locka med reccegasque och jobba på nationen. Don`t think so! Så jävla skönt att bo här sen innan och redan ha sitt liv så att universitetet inte blir ett hem eller en identitet utan bara en sak man gör, just nu. Jag kommer gilla att gå på nation och lyssna på musik och dricka billigt och träffa nytt folk. Jag kommer förhoppningsvis gilla studierna. Bara så. Fast ni fattar inte hur nervös jag är. Litteraturvetenskap,eller något annat som Sociologi eller Idè och lärdomshistoria hade varit tryggt och lätt, Lingvistik kommer inte vara tryggt och lätt. Fast det är ju just därför jag väljer det framför de andra kurserna som är som klippta och skurna för mig. Men det är överhuvudtaget mycket framtidsångest idag. Och annan ångest. Politikångest, aktivismångest, sammanhang-ångest, relationsångest. Berätta för mig hur man gör för att inte reflektera, tveka och ifrågasätta så mycket.

Eller nä. Vad skulle det vara för liv. Vem skulle jag vara utan mitt ifrågasättande? Död kanske. Jag är allvarlig.

Bostad

Ok vi kollade inte på lägenheten för vi hade inte fått nycklar än men jag och Mads gick förbi sen för jag visste inte ens riktigt var det låg. Bakom Katalin! Bredvid Musikens Hus! Helt stört att bo så centralt. Vi blir sex stycken i en femma och jag och M delar rum som vi ska dela av. Alla är feminister. Jag är inte yngst. Det blir nog bra. Tänk vad skönt det ska bli att gå hem från krogen. På onsdag flyttar vi in förmodligen.

It's a good thing that friends come in little bottles

Det är så fint att leva! I fredags gick jag ut nykter på Paris Hilton-mingel(fråga inte) och var glad över att jag inte passade in. Drack en äcklig gratisdricka. Köpte två halva-priset öl. Pratade med Hanna och dansade med Hanna och var glad över att inte vara full och att få umgås med Hanna som inte heller var full. Var överlägsen i en situation. Gick till Palermo där jag kände igen ungefär hälften av alla som satt på den fulla uteserveringen. Illa. Det var ganska tråkigt där. Jag satt vid ett bord med några bekanta ansikten och läste en DN-artikel som jag fått. Party. Sen drog jag på mig min lånade hoodie och spankulerade bort till Orange. Där träffade jag två som jag gick runt på stan med. Sen åkte jag hem.

Igår hittade jag absolut ingen att umgås med men fick med mig Katja och Andreas(syster och systers sambo) som jag bott hos varje natt nu med ut på en Palermo-öl. Lite sura på mig att jag inte fixat kårleg än för då hade vi kunnat gå på nation och dricka för halva priset nästan. Det var finast, de är finast. Blev raggad på av en alkis. Pratade den tidiga tonåren och alla kärlekar. Träffade lite vänner. Två kompisar till Andreas kom förbi. Katja och Andreas åkte hem och jag satt kvar med dem. Det var trevligt för den ena av dem har jag träffat rätt mycket och alltid tyckt om att håna lite för han är som en karikatyr på en viss sorts kille som jag har oerhört svårt för. Men nu upptäckte jag att han faktiskt var rolig och trevlig också och jag kände inget behov av att håna honom. Tänkte till och med att jag skulle kunna ligga med honom. Drack tre öl sammanlagt, sen "hem". Idag har vi tvättat och kollat på friidrott, jag har laddat ner massa fantastisk musik och Andreas har designat broschyr. Katja har klippt i min lugg.

Finaste helgen! Fast jag är så jävla ledsen och besviken över en sak som är privat. Jag kan separera känslor på riktigt nu, det är så bra. Och jag har varit ute tre dagar den här veckan men bara en av de kvällarna var jag full och det var asvärt. Jag har börjat använda alkohol och utekvällar exakt så som jag tänker mig att jag ska den här hösten.

Om två timmar ska jag träffa mina blivande sambos och kolla på vår lägenhet. Ihhh!!!

If I had the chance, I`d ask the world to dance


Så här ser jag ut ibland, tex igår. Mitt blekta hår och att jag sminkar mig mycket, (förmodligen också mina korta kjolar och mina gränser rörande kroppen, som ofta visar sig ligga längre fram än många andras), har visat sig vara dåligt för min femnistiska, och för den delen bara personliga, trovärdighet.  Sen när man får veta att jag gjort ett feministiskt fanzine duger det plötsligt. Det är så billigt och korkat att jag vill skratta.


image7



Det där med att supa är ju faktiskt kul ibland. Det hade jag glömt. Att det fanns en tid när jävligt många utekvällar blev lyckade rakt igenom. Igår hängde jag med några från den tiden och det har kanske med saken att göra. Å andra sidan spydde jag på det där sammanhanget efter ett halvår och har inte saknat det. Men Josef har jag saknat! Han hade blivit smal och odlat snygg konstnärsskägg och mustasch. Vi drack groggar i ett gammalt liggs lägenhet. Sen gick vi till Palermo. Där var det roligt folk, bland annat ett annat gammalt ligg. Josef köpte öl och shottar och jag blev jättefull för noll kronor. Hade ett bra samtal om universitet med killen som bor med mitt gamla ligg. Sen hånglade jag med det ena gamla ligget och så åkte alla på galen efterfest. Sen tog jag med mig min snubbe hem till min syster. Ganska knäppt, men Andreas förvånade min i förmiddags när vi kom ut ur rummet var rolig.

Jag tror jag hade så roligt för att jag hängt för mycket med skittråkiga politiskt korrekta barn till akademiker där ramarna för hur man får bete sig är trånga. Jag minns vad jag faktiskt uppskattade med det gamla Bellman-gänget. Låg på en säng igår och klänningen hade åkt upp och det var så skönt att kunna vara exakt så smaklös som jag ville, för alla var fulla, glada och smaklösa. Oerhört mycket mer sympatiskt än fester där ingen dansar och där samtalen består av jargong och interna skämt utan substans under och som ingen utomstående kan delta i.

Allra bäst var såklart att träffa Josef.

Skam

Jag har mitt livs jobbigaste mailkonversation. Jag hoppas den är över nu för jag orkar nog inte mer. Det krävs mod för att erkänna att man varit dum i huvudet rakt igenom, särskilt om man trodde när man var i det att man gjorde rätt val. Ja, en del av valen tycker jag fortfarande var rätt. Men de flesta inte. Jag har inte det modet. Okej nu gör jag det ju men jag menar till personen det berör. Särskilt som personen inte tycker om mig på riktigt och inte är en av de där vännerna man kan vara svag och erkänna sånt för. Den här personen har jag aldrig umgåtts med nykter.

Hade det inte varit för tiden som läker alla sår osv, och den här sommaren specifikt, hade det varit jobbigt bortom all kontroll. Nu gråter jag bara lite, önskar att jag kunde backa tillbaka och vet att jag aldrig gör samma saker igen. Att jag tänker tanken betyder utveckling. Synd att jag förstörde något så viktigt innan dess.

Kanske dricka öl nu. Typ. Livet går ju så jävla bra för övrigt, det här är bara smolk i bägaren och en sorg men det är ärligt talat långt ifrån allt. Ärligt alltså. Jag tror på den här hösten.

Livet

De senaste dagarna har varit så bra!

Söndag kväll: Träffade Hanna för första gången på över två månader. Fick massa post varav hälften var från Uppsala kommun och hälften från Uppsala Universitet. Pratade uni-grejer och Hannas kurslitteratur och annat bra. Sov hos Katja och Andreas.

Måndag: Trixade med uni-grejer. Åkte på anställningsintervju. Fick jobbet. Åkte tillbaka till Katja och Andreas och lagade mat. Åkte ner på stan och hängde på bibblan tills E och hennes pappa kom och hämtade mig. Åkte ut till deras sommarstuga i Björklinge. Gick i en skog och satt på en brygga och kollade på tv och åt krusbär.

Tisdag: Sov ut, åt frukost+lunch och åkte in till stan. Kollade internet på bibblan, hängde på bryggan, träffade C och K, gick till en skola och hämtade ett kuvert och postade efteransökning till Lingvistik A. Fikade. Var på Fi-möte. Åkte till K och spelade Alfapet och åt tortellini. Pratade i telefon med Joselito som jag inte träffat på månader. Bestämde att ses dagen efter. S ringde och var i Uppsala!!! Gick och mötte henne och Ivan vid Svamptorget. Lyssnade på Our time med Yeah Yeah Yeahs och grät av nervositet och lycka innan de kom. Åkte tillbaka till K som för övrigt bor granne med mitt ex. Satt och pratade alla fem. Sen sov jag, Ivan och S i en läkarstuderandes rum och pratade lite mer.

Onsdag: Vaknade tidigt. Lite obekväm och trött stämning eftersom situationen var lite konstig. Men fatta vad fint och gästvänligt att inte bara jag utan även min vän och hennes kille fick sova över! Sa tillfälligt hejdå till Ivan och S och åkte och jobbade första passet. Jag gick dubbelt och det var inte så komplicerat, fast fysiskt krävande. Killen som visade mig var söt och sympatisk. Mina naglar blev mjuka och jag svettig. Åkte hem till Katja och Andreas. Fick veta att jag blivit antagen till Lingvistik A.

Så nu är det alltså det jag ska ägna mig åt istället för Litteraturvetenskap. Det blir bäst. Jobbet är att städa trapphus sju timmar i veckan; snuskigt hög timlön efter mina tidigare erfarenheter, flexibelt och självständigt. Nu ska bara bostad lösa sig. Jag har dragit runt med min ryggsäck i två dagar nu och känt mig lite lodig, men mest har det varit skönt att röra sig mycket i offentlig miljö, eftersom jag ändå har nåt slags val. Har jag ingen annanstans att ta vägen kan jag sova här. I natt till exempel ska jag det. Och det är så fint att få vara ledig, och det är inte jobbigt utan kul för jag är mellan jobb och studier. Och det är så fint att få träffa S och på fredag kommer de hit igen.

Seemed like the real thing, but I was so blind

Gud vad hemskt det är att vara full. Gud vad hemskt det är att vara bakfull. Varför har ingen sagt det till mig innan? Det här blir kanske hösten när jag slutar gå ut varje vecka. Fast jag kommer ha kårleg! Jaja skratta ni. Jag tänker i alla fall tanken. Och den känns realiserbar.

Igår: Kom till Uppsala, flamsade och umgicks fint med syster och hennes kille, var på stan med syster, var på tråkig fest, träffade N/S och E och det var fint. Åkte ner på stan och N/S ramlade med min cykel och slog sig blodig på Stora torget. Jag var ganska okänslig, det gjorde nog rätt ont. Hon åkte hem. Sen var vi på Orange. Det var tråkigt så länge jag var värdig. Sen tappade jag värdigheten och fick kul. Jobbigt att det ofta är så. Tur att det inte var så många där som jag känner. Sen åkte man hem dårå. Ska detta vara livet? Njä.

Men det känns underbart att vara i Uppsala fast jag inte riktigt fattar vad jag ser i stadjäveln.

Conditions normal and you're coming home

Texten om Kathy Acker i senaste Bang. Åh jävlar vad bra den är. Antingen så fattar man eller så fattar man inte, det lärde förra helgen mig mer än nånsin. Sen har sommaren gett mig ett betydligt mer försonligt sätt att handskas med det än jag haft till exempel den här våren. Vet inte om något är bättre än det andra, men det är skönt att i perioder inte rikta så mycket ilska där den ändå inte gör någon nytta. Jag läste Blood and guts in high school  för exakt ett år sen, första veckan i mitt egna borgarhem där jag var glad för att jag var tillbaka i Uppsala och bodde i en så fin lägenhet. Jag tyckte den var bra, det minns jag, att jag häpnade, strök under vissa partier, men jag förstod på nåt sätt att jag inte riktigt kunde greppa hur bra den var. Som med Stina Nordenstam; det tog mig ett års försiktigt lyssnande för att ta henne till mitt hjärta. Jag måste läsa om Kathy Acker, synd att S lånat och förmodligen slarvat bort mitt ex(snart ses vi!!!). Jag vet inte men det känns som att det kan bli samma sak som med Den högsta kasten. Läste den förra hösten och tyckte den var skitbra, men när jag läste om den för några veckor sen var det otäckt, för det var med nya ögon, med de senaste åtta månadernas nya erfarenheter som förändrat så mycket. Då förstod jag boken. Är det så? Att det blir så otroligt mycket bättre när man kan relatera på riktigt, när man haft en upplevelse som man känner sig ensam om och har svårt att förklara och så har nån skrivit en bok som gör det. Så är det nog, fast det känns lite banalt.

Men Bang-texten. Jag ska citera en sak, jag vet inte vem Aylin Boynukisa är men hon har skrivit en text som jag bär närmast mitt hjärta. Som en snuttefilt. Som dynamit.

"Det är heller inte sant att kroppen inte längre kan chockera. Fråga mig. Jag vet. Jag tycks gå runt som en enda stor stigmatisering nuförtiden och det senaste året har varit fyllt av chockerande ansikten. Men jag har eller är inte den här kroppen för att chockera, eller för att ställa till scener och ta upp plats som annars inte skulle vara min. Jag har och är den för att jag inte kan byta. Vill heller inte byta. Som så många andra knepiga kroppar har påpekat innan mig.
Nej, den heteronormativa, etniskt korrekta medelklasskroppen som på alla andra sätt och vis är frisk och "normal" är kanske inte tabubelagd ur någon normativitetscentrerad världs synvinkel. Men alla lever inte där och jag vill bara säga åt den kroppen att hålla käften. Den vet kanske inte hur ont det kan göra. Fråga Kathy. Hon vet."

Utan att göra anspråk på att jag förstår precis vad hon menar med sin text, så: Jag vet också. Senast jag pratade om det här på riktigt, med en av mina mesta feministpolare, som är fem år äldre och engagerad och fin på många sätt, så kände jag mig bara dum i huvudet. Jag hörde också att de ord jag sa var inte de som förklarade vad jag menade. Att det ska vara så svårt, att prata. Och ännu svårare blir det när personen följer logikens lagar, har ett naturvetenskapligt och förnuftsmässigt förhållningssätt till världen. Vad gör man då med det som är en känsla? Det är kanske inte politiskt relevant med känslor. Eller så är det det. I alla fall - texter som den jag citerat ur ovan är som jävla balsam för själen. Och en bekräftelse på att jag inte är dum i huvet. Fler ser världen som jag ser den.



Annars har jag lekt med en kattunge och ett marsvin, peppat upp mig själv till oanade höjder, fått en ny fin telefon i för tidig 20-årspresent, läst högt ur Bang för min mamma(fast en annan text), lagat världens mest medelklassiga fräscha måltid och rökt lite för mycket. Imorgon åker jag tåg till Uppsala!!!!!! Miriam ringde och ville att jag skulle följa med ut ikväll, synd att jag sitter fast nere i Småland. Imorgon får man gärna dricka öl med mig dock. Jag antar att risken är stor att jag hamnar på nya Orange-klubben som lät tråkig och så kommer allt kännas exakt som i våras, att tiden i Uppsala stått still men att jag rört på mig. Bäst blir det.


In between, what I find is pleasing and I´m feeling fine

Dagens Debbie


image5


Inatt drömde jag att jag blev våldtagen. What it`s like to be a girl.

I think all the time how I'm going to perpetrate love with you

And when I get out, there's no doubt I'll be sex offensive to you


image4



Enda anledningen jag ser till att bli kär är att få citera låttexter och mena dem till nån. Nu menar jag typ Debbie Harry. Hon och Courtney Love är de snyggaste rockstjärnor jag vet. Det finns en bild på mig från Arvika 06 där jag ser ut som en överviktig Courtney Love. Det är en fin bild som jag är stolt över. Det är redan ganska tråkigt att vara i Småland, men nu ska jag i alla fall lämna lägenheten, gå ner på stan och hoppas att jag förändrats så mycket att ingen känner igen mig, handla lite saker och sen fika med finaste Debbie Harry-lookaliken(som jag däremot inte är tänd på!) och höra London-historier.


LIV OCH DÖD

Så här skriver Erica Jong i Henry Miller och jag från 1993:

"De `skönlitterära` romaner vi läser idag tillhör oftast en död genre, en genre som snarare söver än väcker. Folk läser deckare, kärleksromaner och thrillers för att bedöva sig, inte för att stimulera sina själar. De flesta böcker är förslavande snarare än befriande. De dövar själsförmögenheterna, de hypnotiserar den moraliska fantasin. Att vi har en hel förlagsinsutri som bygger på att producera soma(som Aldous Huxley kallade sitt universalknark i Du sköna nya värld) är inte förvånande."

Jag älskar henne för det där. I sommar har jag jobbat i en liten pocketshop på en stor camping. Större delen av utbudet har bestått av deckare, kärleksromaner riktade till kvinnor och rena biografier, oftast om/av en kändis eller ett känt fenomen. Vi har även haft en hel del självhjälpslitteratur. Det var utbudet. Det var efterfrågan. Utöver deckare så är fiktion överlag inte intressant. Det säger människor rätt ut, "Jag vill ha något som hänt på riktigt". Jag har haft flera kunder som undrat om Svinalängorna handlar om Susanna Alakoski själv. ¨Då har jag har bitit ihop och vänligt sagt att hon har säkert erfarenheter som påminner men det är en skönlitterär roman och den ska läsas så. Så köper de en bok om typ Natscha Kampusch. Det gör mig vansinnig att det självupplevda är ett kvalitetsbegrepp och man skiter fullständigt i språk.  Inte förrän i sommar har jag börjat lägga några värderingar i det. Deckare har jag aldrig gillat särskilt mycket; det handlar om min personliga smak och att jag känner att det enda syftet är att skapa spänning och för mig är litteratur mer än så. Det är såklart okej att läsa enbart för underhållningssyfte. Jag gör det också. Eller i studiesyfte. Jag vill inte tro att det ligger något förakt för skräplitteratur här. Eller det gör inte det, jag känner till mina egna motiv. Men jag tror att det är ett problem för litteraturen om den reduceras till lättsmält underhållning som man trycker i sig oavsett hur språket är. För faktiskt: Jag tycker också att Camilla Läckberg skriver dåligt. För att inte tala om Denise Rudberg, hon är ett jävla skämt som dessutom verkar i kapitalismens anda där det anses vara kvinnors nya frihet att konsumera. Är jag också sexist då? NEJ. Det är en skrattretande tanke. Jag läser övervägande kvinnliga författare, där finns mina förebilder och jag älskar den smutsiga utskällda bekännelselitteraturen.  Älskar Birgitta Stenberg, Carina Rydberg, Märta Tikkanen, Suzanne Brögger. Älskar även Per Hagman och Ulf Lundell men såklart inte lika mycket för de är män och har nån nånsin kallat dem författare av bekännelselitteratur? Gammal diskussion jag vet men den är fan inte över än. 

Vad vill jag säga? Det handlar om snuttifiering, om att vi 2007 överlag är så jävla lata och inte orkar tänka storslagna tankar, eller läsa dem då, att vi inte orkar med det som gör ont och det som är allra viktigast, att politik blivit osexigt och kapitalismen har oss i ett järngrepp, och i stället antar vi en jävla ironisk attityd till allting. Det finns mycket radikal litteratur idag, det ges ut mycket radikal litteratur, eller bara jävligt vacker och stilistisk och det har också ett värde i sig. Men den rör sig sällan på topplistorna, det är inte den "författarbråket" handlar om, det är illiterat litteratur för människor som läser böcker och inte litteratur. Man måste inte gilla litteratur. En del ser på film som jag ser på litteratur. Inget är bättre än det andra, men nu talar jag om litteratur. Många av mina kunder skulle inte läst alls om de inte läste Harlequin eller deckare. Det är inte ett val mellan Hemingway eller Rudberg. Det är inte ens ett val mellan Birgitta Stenberg och Rudberg. Det handlar inte om klass, inte för mig, jag tycker lika intensivt illa om hipsterkulturen som uppbärs av den urbana medelklassen. Jag tycker mer illa om den när jag tänker efter. Pöbeln är åtminstone ärlig. "Jag hör till en generation som ser läsande och skrivande som sakrament" skrev Erica Jong. Just det.  Jag vill att Litteraturen, ja med stort L, ska vara ärlig, ha ambitioner, vilja vara vacker, våga ha agendor, ha ett vackert språk. Litteratur är en av de största krafterna som funnits genom historien och är det fortfarande, för människor som har det svårt, i diktaturer, för att förstå sig själv och sin omvärld och andra människor, för att tillägna sig ett språk.

Och jag tror att när kvantiteten på litteratur som går kapitalismens, förlagsekonomins och den breda massans ärenden ökar, så minskar vår vilja till att söka annan litteratur. Det blir så lätt. Precis som att det är lätt att strunta i förtryck, i sitt ansvar för människor och sig själv. Lätt, men knappast stimulerande för själen, som Erica Jong säger.

För en gångs skull vill jag försvara gubbslemmet. Så enkelt att reducera det till gubbslemmet mot de yngre kvinnorna. Jag tycker inte att nån av de där författarna känns sympatiska, att nån av dem skriver intressant litteratur, varken männen eller kvinnorna, och det är klart som korvspad att de flesta av såna här påhopp handlar om kulturmän som känner sig hotade. Men jag läste vad Ernst Brunner sa, och vad Leif GW Person sa, och jag kunde inte se mycket mer än att de tyckte att Camilla Läckberg var dålig på att skriva och att deckarna är för stor del av den svenska bokutgivningen. Kanske var det patriarkatet som uttalade sig.

Eller kanske var faktiskt en kärlek till och en oro över litteraturen och ett mediasamhälle som är så jävla ytligt. Kanske var det båda, och då får man faktiskt lov att skilja på äpplen och päron.


Jag är världens lyckligaste människa

Nu har jag slutat bo på Öland. Nu bor jag i Växjö och om en vecka bor jag i Uppsala, men jag vet inte var. Galet liv, hehehe. Sista sommarhelgen blev asfin. Druckit massa öl i köket, haft hetsiga, beklämmande men jävligt bra diskussioner om allt men mest feminism till halv fyra på morgnarna. Att dricka öl l på campingens restaurang och inte våga prata med nån i personalen men prata med E om T för mycket, enas om att vi inte kan förklara för K varför vi pratar så mycket om det. att det inte går att klargöra med ord om man inte fattat från början. Dela med mig om en tanke som jag haft för mig och bara mig i sommar, en som växt fram och som jag inte kunde ha när jag åkte till Öland. Så konkrekt är det. Cykla hem fredag och lördag natt i totalt mörker, berusade, vara rädda för att dö eftersom inte en lampa finns att lysa upp vägen med. Bara skog. Inatt var det vackrast. Som en ljummen dröm, eller en skräckfilm.

Nu pratar jag med S på MSN. Hon är i Budapest. Jag vill också vara i Budapest. Med henne.

Saker jag tänkt mycket på i sommar:

Litteratur. Mer än vanligt alltså. Sen kom det en debatt om deckare och den är ju helt enögd och dålig. Jag ska skriva om det där imorgon. Ikväll ska jag bara läsa bloggar och äta och kolla på TV.

T. Om detta ska jag en dag berätta. Och jag är så glad så glad för det jag har tänkt pch det jag skrivit och det som händer i tanken. Sorgen är inte grejen som dödar en, det är andra saker. Sorgen kan man vända rätt och hantera så den blir jävla dynamit. Där är jag nu.

Minnen. Det är nog mest för att jag håller på att läsa Den svarta boken, den är en enda storslagen hyllning till minnen och berättande och att berätta sina minnen som små magiska filmer.

Mat i skrift. Jag har kommit på att jag gillar substantiv väldigt mycket, och särskilt mat. Mer än att äta.

Familj och släkt och klass och tacksamhet och motsatsen till tacksamhet och att allt kan rymmas där samtidigt.

Natur. Det bästa var att stå längst ut på piren i Böda Hamn, världens mest underbara plats( i konkurrens med Sjölandet i Östra Alvara), i vansinnig blåst och havet helt mörkt och vågorna som slog upp på våra ben och jag höll om min bror och vi skrattade mot varandra för prata gick inte. Så minns jag förmiddagspromenaderna genom Gällby till Vedborm genom för perfekt natur, cigaretterna uppe i Kvarnen, att börja läsa Henry Miller och jag av Erica Jong på stenstranden nedanför Sjöstugan i Byxelkrok och knockas av det fantastiska samhällsomstörtande förordet samtidigt som turisterna åt glass och spelade minogolf femtio meter bort och havet låg framför mina fötter(även Oskarshamn och kärnkraftverket). Igår gav min mormor mig och E och K en privat guidning på Skäftekärr i ösregn och det var fint fast det var säkert sjätte gången jag hörde det och jag är inte ens särskilt intresserad av järnåldern, mer av svart valnöt isåfall(frukten luktar som mycket stark kvalmig tvål) men det är så fint att se sin 83-åriga mormor hasta runt i guidejacka och slickat färgat hår, överlycklig att få prata om sin passion, om sina arkeologvänner och sin släktforskning. Få känna den lilla stoltheten, att jag har faktiskt kultur i min familj. Min mormor läser dikter vidf hembygdsarrangemang och är med i tidningen och omnämns som"skicklig historieguide och en av Ölands många kulturpersonligheter", visserligen i Ölandsbladet och skribenten är hon bekant med. Men ändå. Att hon sitter och berättar om sitt liv för mina vänner och jag inte skäms över något, jag är bara stolt över allt hon gjort. Det var fint.

Köpte senaste Bang på Pressbyrån i Kalmar och jag har inte hunnit läsa så mycket än men tema Kropp var ju bästa grejen och när jag läst ledaren kände jag värsta lyckoruset, liksom JA, ge mig litteratur och intellektuella utmaningar, dra in mig i bruset igen, vässa mig, jag är så jävla redo.

...

Hej hej, det regnar här och jag är trött på landet. Ikväll kommer E med manligt sällskap, det blir kul! Imorgon är min sista dag på jobbet, sen avslutas helgen med icke-släkt-häng och öl säkert och på söndag typ åker jag till Växjö. Jag ville mest säga hej. Och att jag mår bra. Nu ska jag köpa DN och Aftonbladet som jag gör typ varje dag och blir fattig på för att jag dör efter lite information. När jag kommer till Växjö ska jag hänga på internet i ett dygn. Minst. Nej nu ska jag jobba och det lär ju vara skitlite kunder. I förrgår hade jag en liten flirt med en campinggäst, det var kul och sommarens mest spännande händelse. Synd att jag är feg och sånt. Annars är de få snygga män jag ser pappor som kommer in i pocketshopen och köper serietidningar åt sina ungar. Då inser jag att jag är äldre än jag tror,

Det blir Litteraturvetenskap förresten.Och praktisk tyska om jag kan kombinera. Bostad har inte riktigt löst sig än men det ska nog gå. Snart börjar bästa tiden på året!

RSS 2.0